BAŞKAN OĞUZ ŞERİFALİOĞLU İLE GTO VE GEBZE'Yİ KONUŞTUK

.

Odalar Yayın: 29 Aralık 2023 - Cuma - Güncelleme: 29.12.2023 09:37:00
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
458 okunma

Aylardan beri Türkiye, Kocaeli ve Gebzeliler olmak üzere yediden yetmiş yediye, 2024 yerel seçimlerine kilitlendik ve hangi belediye başkanlarının değişeceğine ve de değişenlerin yerlerine kimlerin geleceğine çok merak eder olduk.  Durum böyle olunca biz gazeteciler de okurlarımızın o merakını gidermek için siyasi partilerin kulislerinden çıkamaz olduk..

Oysa ülkede ve yaşadığımız kentte siyasetin dışında da hayat devam ediyordu ve o yaşam dair de atlanmaması gereken anlar ve ayrıntılar vardı. Gebze’de “siyaset” kadar önemli olan “ticaret” diye de bir alan vardı ve o alandan da ses yükseltenler vardı..

Mesela Gebze Ticaret Odası Meclis başkanı Oğuz Şerifalioğlu aylardan beri başta kendi Meclis toplantıları olmak üzere katıldığı her ortamda, medya ve sosyal medya sayfalarında  “Gebze il olmalı” diye bas bas bağırıyordu..          

Oğuz Şerifalioğlu’nun, Gebzeliler adına yüksek sesle dile getirdiği bu haklı talebini, iktidar partisi yetkilileri görmezden ve muhalefet partileri ise belediye başkan adayı belirleme derdinde oldukları için duymazdan geliyorlardı..

Ama Oğuz Şerifalioğlu, Gebze’nin il olma talebine öyle bir inanmış öyle bir sahiplenmişti ki, onların vurdumduymazlıklarına aldırmadan “Gebze il olmalı” diye bas bas bağırmaya devam ediyordu..

Merak ettik ve Gebze Ticaret Odasındaki makam odasında ziyaret ederek “Her yerde Gebze il olmalı talebinizi dile getiriyorsunuz, bıkmadınız mı, yorulmadınız mı?” diye sorduk;

-Yaşadığın kent ve o kentte yaşayan insanlar için haklı, doğru ve faydalı olduğuna inandığın bir şeyi hayata geçirmeye çalışmaktan niye bıkayım, niye yorulayım. Bakınız bugün saat üçte GTO Meclis toplantımız var, Meclis başkanı olarak oturumu açış konuşmama yine “Gebze il olmalı” talebimi dile getirerek başlayacağım..

-Peki Meclis üyeleriniz, Ticaret Odası camiası ve Gebzelilerin tepkileri ne şekilde oluyor sizin bu sürekli deile getirdiğiniz “il olma” talebinize?
-İlk başlarda geçmişte dile getirilen ve zamanla unutulan veya unutturulan il olma taleplerinin sıradan bir tekrarı sanmıştılar. Lakin ilerleyen süreçte bu talebi inatla ve ısrarla dile getirmeye devam ettiğimi görünce, onlar da bir merak uyanmaya başladı “sahi il olursak ne kazanırız” diye. Şimdi herkes Gebze il olunca, nelerin kazanılacağını araştırıp soruşturmaya başladılar. Hani bir söz vardır ya  “Taşı delen suyun gücü değil, damlaların sürekliliğidir” diye. İşte ben de ısrarla peşinde olmaya devam edeceğimiz il olma talebimizi, kayaları delecek olan o damlalara benzetiyorum. Yolun sonunda Gebze il olacak ve hep birlikte göreceğiz o günleri inşallah..

-Gebze il olunca, ne kazanacak bu kent ve Gebzeliler?
-Gebze’de çok şey kazanacak, Gebzeliler de. Düşünün bir kere gündüz nüfusunuz bir milyon ve bu nüfus ile Türkiye’nin çok sayıda ki il nüfusunun toplamını geçiyorsunuz ama gelin görün ki, Anadolu’da ki iki bin nüfuslu bir ilçenin aynı statüsü ve kuralları ile yönetiliyorsunuz. Devletin o ilçelere sunduğu aynı olanak ve hizmetlerden faydalanıyorsunuz. Bu mümkün mü? Dünyada “Dev sanayi kenti Gebze” diye nam salıp marka olmuş bir milyon nüfusluk bir koca bir kenti, “ilçe” statüsü ile daha ne kadar yönetebilirsiniz? O ilçedeki insanların hizmetine nasıl karşılık verebilirsiniz ve dahası o kentteki sanayi ve ticaret insanlarının üretim ve ticaret beklentilerine ne ölçüde katkı sunabilirsiniz? Dünya sanayi ve ticareti ile rekabet halindeki Gebze sanayicisi ve ticaretcisini, il'den alınması gereken bir evrak için İzmit ile Gebvze arasında 90 km git-gele zorunlu bırakacasınız. Olmamalı böyle bir şey. Mümkün değil, ilçe statüsündeki bir Gebze ile bunların hiç birisinin karşılığını bulamazsınız. Kocaeli’nin toplam nüfusunun yarısı Gebze bölgesinde. Oysa Kocaeli’nin 12 ilçesi var. O zaman siz Gebze’yi ilçe olarak daha fazla il sınırları içinde tutamazsınız, tutsanız dahi ihtiyaçlarını karşılayamazsınız. Ben Büyükşehir statüsündeki bir Gebze ilinin, başta sağlık, eğitim ve spor alanları olmak üzere yaşamsal her alanda sağlanacak yeni olanaklar ile bu kentin insanlarına, sanayisine, ticaret yaşamına çok şeyler kazandıracağına inanıyorum..

-Umutlu musunuz Gebze’nin il olabileceğinden?
-Hem de çok. İnanmak başarabilmenin ön koşuludur. Ben Gebze’nin il olacağına inanıyorum ve bu talebimizi her yerde yinelemeye de devam edeceğim.

Oğuz Şerifalioğlu o dediğini de aynen yine yaptı ve sohbetimizden sonra katıldığı Gebze Ticaret Odası Meclis toplantısının açılışında “Gebze mutlak il olmalı” diye başladığı açılış konuşmasının devamında, “Gebze'nin İl olması en büyük hayalimiz ve umudumuz. Devletimize Gebze’nin il yapılması için tekrar çağrıda bulunuyorum. Gebze’mizin il yapılması için devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz. Lütfen siyasetçilerimiz de. Gebze’nin bu haklı talebini siyasileştirmesinler” dedi..   

-Gebze ile Gebze sanayi dünyası arasında bir kopukluk olduğunu görüyoruz. Bu kopukluğun giderilmesi ve bağlantı sağlanması için Gebze Ticaret Odasının köprü olması gerekemez mi?
-Gerekir tabi ki ve GTO’nun önceliğidir bu konu. Ben Ticaret Odamızın bunun gayretinde olduğunu hep biliyorum. Lakin bunu tek taraflı düşünmemek lazım, konunun başka boyutları da var. Mesele ivedilikle Gebze’de ki ticaret ve zenaat insanlarımızın da, dünya ile üretim rekabetine giren Gebze sanayisine hizmet sunacak profesyonelliğe kavuşturulması lazım. Hani derler ya “balık verme, balık tutmayı öğret” diye. Yani Gebzeli ticaret insanlarımız ve sanatkarlarımız, ben kendimi nasıl yenileyebilirimin, bu sanayinin nimetlerinden en iyi şekilde nasıl faydalanabilebilirimin arayışında ve gayretinde olmalı. Biz de GTO olarak bu konuda onların yanında olmalı ve destek vermeliyiz.

-Kaç yıldan beri Gebze Ticaret Odası bünyesinde görevdesiniz?
-İlk olark 2009 yılı kongresinde Meclis üyesi seçildim. Bir dönem Meclis başkan yardımcılığı derken, iki dönemdir de Meclis üyelerimizin teveccühü ile Meclis başkanlığı yapıyorum..

-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da sizi çok takdir ettiği ve sevdiği konuşuluyor. Hisarcıklıoğlu’nun  özel görevlendirmesi üzerine, 5 Ocak 2024 tarihinde Amerika’ya gidecekmişsiniz?
-TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hısarcıklıoğlu, Türk sanayi ve iş dünyasına yönelik olarak sürekli yenilikler üreterek, ülke ekonomimize ve sanayimize katkılar sunan değerli bir büyüğümüzdür. Sağolsunlar beni böyle bir önemli göreve layık görerek, Şikago’da düzenlenecek olan TOBB TTM toplantılarına inceleyici olarak gönderiyor.  Türkiye ile Amerika arasında ticareti geliştirmek için gerçekleştirilen o toplantılardaki incelemelerimi ve izlenimlerini, Türkiye'de ki Ticaret Odalarına aktaracağım..  

Başkan Oğuz Şerifalioğlu ile sohbet çok keyifliydi ve GTO ile ilgili olarak sorulacak çok sorularım vardı lakin GTO Meclis Toplantısının başlama saati gelip çatmıştı. Bundan dolayı röportajımızı sonladırarak, konukseverliği için teşekkür ederek, ABD dönüşünde görüşmek üzere sözleşip Oda’dan ayrıldık..          

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.